Shopping Cart

U košarici nema proizvoda.

Festool prijenosna stolna pila nikad sigurnija s ugrađenom SawStop AIM tehnologijom!

Sve ideje nastaju u glavi, ali naši prsti ih provode! Stoga svaki majstor zna cijeniti svoje ruke i prste te je svjestan rizika i potencijalnog gubitka koji svakodnevno korištenje alata time donosi. I zato što su vaši prsti neprocjenjivi, ti resursi zahtijevaju specijalnu zaštitu. To je upravo razlog zašto je Festool ugradio inovativnu SawStop AIM tehnologiju u svoj TKS 80, prvu mobilnu stolnu pilu u Europi. SawStop AIM tehnologija zaustavlja list pile u djelićima sekunde i dodatno je uvlači u tijelo alata čim prsti operatera dođu preblizu, značajno smanjujući rizik ekstremno ozbiljnih ozljeda.

Posao Markusa Michalski-a nije nimalo prosječan. Kao stolar kuhinja u svojoj radionici u Raumdynamik u južno-zapadnoj Njemačkoj, u gradu Lichtenwald, svaki dan provodi krojeći drvene plohe na točno određenu mjeru, krateći trake te proizvodeći proizvode vrhunske kvalitete milimetarske preciznosti. Njegova je pamet u njegovim spretnim rukama, njegovih deset prstiju, koja mu je itekako potrebna za obavljanje svog svakodnevnog posla kako bi mogao raditi svoja remek djela. Čak i najmanja odsutnost pažnje ili distrakcija za njega može imati duboke posljedice, s posebno ugroženim rukama i prstima. A njegov majstorski palac, kao najokretniji i najsnažniji prst, je posebno vitalan za držanje elemenata, a vrlo često dolazi opasno blizu lista pile.

Alatni specijalist Festool vrlo dobro razumije ovaj rizik i uhvatio se u koštac s izazovom. Markus je entuzijastičan u svezi SawStop AIM tehnologije: „Dobar je osjećaj znati da ovakvo rješenje spašava vaše prste ako nešto pođe krivo!“ Nadalje, Festool TKS 80 je prva prijenosna pila u Europi koja koristi ovu tehnologiju.

Festool voditelj proizvoda, Andreas Sdrzallek, nam objašnjava kako sustav radi, „funkcionalnost se okida kapacitivnim senzorima. Ako senzor registrira kontakt s ljudskom kožom to aktivira uvlačni mehanizam koji zajedno s oprugom gura aluminijski blok u list pile – i sve zaustavlja.“

Maksimalna zaštita i preciznost

O SawStop AIM tehnologiji:

Saw Stop AIM tehnologija je razvijena od strane dr. Steve Gass-a koji je nositelj patenta te doktor znanosti iz područja fizike, a osnivač je SawStop LLC, tvrtke s sjedištem u Portlandu i jednog od vodećih proizvođača stolnih pila u SAD-u. Godine 2017., ova američka tvrtka je integrirana u TTS Group (vlasnik Festool-a) kao nezavisna članica grupe. SawStop AIM tehnologija se prodaje u alatima/strojevima još od 2004. godine. Začetnik ove tehnologije Steve Gass, koji je i sam strastven amaterski stolar, tvrdi da je ova tehnologija dokazano spasila preko 6.000 prstiju.

Festool TKS 80 se stoga zaustavlja u manje od 5 milisekundi zahvaljujući SawStop AIM tehnologiji, koja smanjuje rizik ekstremno opasnih ozljeda poput posjekotina ili amputacija. Ova tehnologija vodi ključnu ulogu u omogućavanju još veće sigurnosti na radnom mjestu. Prof. dr. sc. Marco Einhaus, voditelj Odjela građevinarstva pri Njemačkoj Ustanovi za Osiguranje od ozljeda na radu (BG BAU) ističe koliko je važno zdravlje i sigurnost na radu u zanimanjima majstora i građevinara te kaže „dosta tvrtki postavlja dobar primjer, ali puno se još toga može napraviti.“ On tvrdi da se sigurnost (na radu) i ulaganje tj. isplativost često međusobno uspoređuju, ali ultimativno to dvoje je uvijek kompatibilno jedno s drugim. Međutim, Festool TKS 80 nije samo sinonim za unaprijeđenu sigurnost već za maksimalnu preciznost. „Možete koristiti TKS 80 za vrlo precizne spojne rezove“ kaže Daniel Knoblauch, drugi stolar u Raumdynamik iz Lichtenwald-a. Nastavlja da ova prijenosna pila daje vrlo dobar osjećaj kod rukovanja, pa je baš zbog toga uvijek koriste za terenske radove.

Na posljetku, ovaj sigurnosni mehanizam nikad ne znači da se operateri ne trebaju biti koncentrirani ili obraćati pažnju pri radu. „Tehnologija SawStop AIM je više zadnja linija obrane u zaštiti operatera, ako nešto krene po zlu,“ objašnjava Andreas Sdrzallek.

Više detalja o spomenutim proizvodima

Podijelite s drugima