Shopping Cart

Ukupno: 729,14  (uključen PDV)

Vidi košaricuPlaćanje

Zdrava radna rutina – opustite se i dišite

Učinkovita zaštita zdravlja s pravim sustavom

Zdravlje i sigurnost na radnom mjestu često se zanemaruju, posebice u manjim tvrtkama. Nedostaje im vremena, osoblja, znanja i svijesti da se pozabave ovim problemom. U isto vrijeme, siguran i zdrav rad je temelj za radnike i za tvrtku u cjelini. Pitali smo tri stručnjaka zašto bi zdravlje i sigurnost na radnom mjestu trebali biti najvažniji aspekt u svakoj tvrtki. Također smo sastavili načine kako lako i učinkovito zaštititi vaše zdravlje u svakoj situaciji sa savršeno usklađenim sustavom za usisavanje prašine.

Upravo ste završili radni dan i tada primijetite jedan neugodan detalj koji biste radije samo odrezali ili izbrusili. Vaš alat je još uvijek pri ruci, ali su vaše radne rukavice i zaštitne naočale već pospremljene. To je tipičan scenarij u kojem na jedan kratki trenutak izlažete svoje zdravlje riziku. Uostalom, mislite si, to je samo brzi mali posao. Teško je ponovno izvući svoju sigurnosnu opremu. Uz to, iskusni majstori to rade na ovaj način. Sva ova tri argumenta nestaju kada vam iverak uleti u oko ili zarežete palac.

Tri stručnjaka koji znaju rezultat

Svijest o zdravlju i sigurnosti na radnom mjestu je zamorna, ali vrlo relevantna tema – osobito u malim tvrtkama, a to potvrđuju i brojke. Prema Europskoj agenciji za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), poslovna politika i praksa vezana uz zdravlje i sigurnost na radnom mjestu je “često neadekvatna”, a osoblje u mikro i malim poduzećima izloženo je većem riziku od nesreća i bolesti povezanih s radom. Posljedice su uostalom jasne, čak i samo jedna nesreća može dovesti do zastoja cijelog poslovanja. Zvuči drastično, ali to je realnost. Alexander Hoste, Rolf Stelzle i Philipp Stahl znaju što se zapravo događa u soboslikarskim tvrtkama. Kao stručnjak za zdravlje i sigurnost na radu, Hoste posjećuje mnoge tvrtke. Stelzle je vlasnik soboslikarske tvrtke koja zapošljava deset ljudi. A Stahl, i sam majstor soboslikarstva, radi kao primijenjeni tehničar u Festoolu, tražeći načine na koje njegova tvrtka može pomoći soboslikarima da što bolje poboljšaju zdravlje, sigurnost i čistoću svog rada.

“Svaki euro uložen u zdravlje i sigurnost na radnom mjestu isplati se dvostruko. Osobito u malim tvrtkama ozljede i bolesti mogu predstavljati egzistencijalnu prijetnju.”

Alexander Hoste, stručnjak za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu

Zdravo, sigurno i jednostavno samo po sebi

“Imati zdrave zaposlenike osnovni je preduvjet za vođenje zdravog poslovanja”, kaže Stelzle. “Zato bi zdravlje i sigurnost na radnom mjestu trebali biti samo stvar koja se podrazumijeva, toliko dio standardne operativne procedure da o tome ne morate ni razmišljati.” Njegova tvrtka nema menadžera za zdravlje i sigurnost, kao što to imaju veće tvrtke. Kao vlasnik tvrtke, on pokazuje svojim primjerom. “Lijepa stvar u tome je što naši zaposlenici jako cijene zdrav rad”, objašnjava Stelzle. “Ne brišu bez maski za prašinu. Nikada ne izlaze iz zgrade bez sustava za usisavanje prašine. Uvijek se vežu kada rade na opasnim visinama. I proaktivni su u razgovoru sa mnom kad im nešto treba.”

Radite zdravo i ostanite zdravi dugoročno

Poznato je da su radnici u građevinskoj industriji jedna od najrizičnijih profesionalnih skupina. No, to ne znači da je povećani „profesionalni rizik“ nužno zlo i da se ti radnici moraju samo nadati da ništa neće poći po zlu. Zdravstvena zaštita zahtijeva priznanje da nitko nije otporan na metke – svatko se može ozlijediti na poslu. I na to vrijedi obratiti pažnju, jer se dugoročno isplati. I kako natjerati male tvrtke da budu proaktivnije kada je u pitanju zdravlje i sigurnost na radnom mjestu? “Mislim da morate jasno dati do znanja da se ne radi samo o pravilima i propisima koje je netko smislio samo iz hira – riječ je o ljudima”, objašnjava Rolf Stelzle. “Moji zaposlenici su moja najvažnija imovina. Bez njih bih morao zatvoriti poslovanje. Zato mi je važno da rade zdravo i da dugoročno ostanu zdravi!“

Rad sa sustavom bez prašine

Prašina je smetnja kada vam ograničava vidljivost dok radite ili začepljuje alate i strojeve. Ali doista je opasno kada dospije u dišne ​​puteve soboslikara, ličioca, gdje može uzrokovati najveću štetu. Postoje izvrsni sustavi za usisavanje prašine koji sprječavaju da ikad stigne tako daleko. Ovi sustavi usisavaju prašinu na mjestu gdje se pojavi i drže je zaključanom dok se ne može čisto zbrinuti.

Zatvoreni sustav

Mobilni uređaj za usisavanje prašine + filter vrećica SELFCLEAN (za jednokratnu upotrebu, zatvorite filtar vrećicom kartonskim zatvaračem i bacite je).

  • Posebno na gradilištima ili kod brušenja drvenom prašinom važno je paziti na kategoriju prašine mobilnog usisivača.
  • Za usisavanje normalne količine prašine, kao što je korištenje ručnih brusilica.
  • Visokokvalitetna netkana filtar vrećica, automatski čisti naslage prašine unutar filter vrećice; optimalno iskorištenje kapaciteta filter vrećice i konstantno visoka usisna snaga zahvaljujući SELFCLEAN filter vrećici; siguran spoj na antistatičko usisno crijevo s priključnom čahurom i rotirajućim adapterom.
Otvoreni sustav

Mobilni usisivač prašine s AUTOCLEAN čišćenjem filtera + plastična vrećica za zbrinjavanje (za jednokratnu upotrebu, zatvorite isporučenom vezicom i bacite je).

  • Kod rada s mineralnom prašinom potrebno je koristiti usisivač prašine kategorije M.
  • Za usisavanje velikih količina prašine, posebno kod brusilica velikog dosega i glodalica za renoviranje.
  • AUTOCLEAN funkcija automatskog čišćenja filtera osigurava konstantno, snažno usisavanje (filter se čisti još temeljitije zahvaljujući ekstremnom vakuumu); plastična vrećica za odlaganje omogućuje odlaganje s malo prašine.

Savjeti za zaštitu od prašine za profesionalne soboslikare

Čisto je bolje. Što je još važnije, zdravije je. Za ljude i strojeve. Sve to znamo. I dok uvijek postoje razlozi da se ne zamarate usisavanjem prašine, postoji još više razloga da brinete o svom zdravlju na poslu. Nije potrebno puno da bi rad bez prašine postao lak dio vašeg svakodnevnog posla. Samo slijedite nekoliko pravila i oslonite se na savršeno usklađen sustav za usisavanje prašine.

Pregled najvažnijih aspekata

Nosite masku za prašinu i zaštitne naočale

Radi potpune sigurnosti, dobro je nositi masku za prašinu kada uklanjate podloge koje stvaraju veliku prašinu ili kada radite s materijalima koji su posebno štetni po zdravlje. Zaštitne naočale štite vaše oči od letećih čestica prašine i strugotina.

Pobrinite se da je sve dobro spojeno

Svaka slaba točka ugrožava vaše zdravlje. Zato je bitno osigurati da je spoj između vašeg alata i crijeva siguran i da je crijevo zauzvrat čvrsto spojeno na usisivač (i da ima ispravan promjer).

Odaberite postupke koji stvaraju malo prašine

Izbjegavajte stvaranje oblaka prašine čak i kada miješate punila, na primjer koristeći novi MX ekstraktor.

Koristite potrošni materijal prema namjeni

Stanje abraziva (npr. brusnog papira) ima značajan utjecaj na usisavanje prašine tijekom brušenja. Sustav može postići optimalnu snagu usisavanja samo s dobrim abrazivom.

Odaberite odgovarajući usisivač

Važno je odabrati mobilni usisivač s kategorijom prašine koja je prikladna za materijal na kojem se radi. Vrste nastale prašine mogu se podijeliti u tri kategorije: L, M i H.

Usisavajte prašinu

Redovito čistite svoj radni prostor. Usisavanje je mnogo učinkovitije i ciljanije od pometanja ili otpuhavanja prašine ili strugotina.

Važan je siguran i zdrav rad

Neke završne poruke:

  • Kupci su sretni kada napustite gradilište čistim i završite svoj posao brže s minimalnom prašinom.
  • Zdravlje i sigurnost zaposlenika su prioritet – ovaj signal jača lojalnost zaposlenika u vremenima kada je teško pronaći kvalificirano osoblje.
  • Bolesni zaposlenici tvrtku koštaju puno novca i manje su produktivni.
  • Zdravstvena i sigurnosna politika tvrtke osigurava da je vaše poslovanje u skladu s primjenjivim propisima.

Možda će vas zanimati:

Podijelite s drugima